tirsdag 29. juli 2008

Ei bøtte med makrell


Eller er det en bøtte med makrell? Ei?
Samma det.


Lørdag. Passe med bølger. Klokka er 06.30. Passe trøtt. En kaffe. Passe våken 06.40

Havgapet er rett ut. Gammel venn på brygga. Ny venn kommer rett inn. Han har fiska i dette gapet i 50 år.


Få timer etterpå. Bar overkropp på alle mann. Kald og ukristelig pils på en. Kaffe på to. Konkurransen er på alle tre. Fiskekonkurransen er på størst, feitest, minst (han som fikk Den minste fant også på Den konkurransen), og flest på ett snøre.


Alle vant.


07.00; En sei og en makrell

07.10; Konkurransen i gang

11.00; En sei og 40 stk makrell


Kjentmann i gammel båt, masse latter og en bøtte med makrell; Lykkeverdi; 400.000

Vinner av Amandaprisen; "beste dokumentar om fiskeglede":

http://www.youtube.com/watch?v=2-VqJ5zr9YY

mandag 28. juli 2008

Rudolf Nilsen - seks retter - og kreps




Det fortsetter ved havet.

Rudolf sier- Nå skal det smake med mat.

Rudolf er tre ganger verdensmester i vertskap og vennlighet. Kona er fire ganger verdensmester. Blir bok av sånt.

Begge står og tripper. Det er lett å se at de gleder seg over besøk. Det er lett å føle seg 100% velkommen. Bordet er superpyntet, men med enkle ting. Skjell fra stranda. Blomster fra hageflekken. Det er lett å smile. Får det første glasset med noe hvit og franskt før jeg rekker å sette meg. Får den første retten før glasset er tomt.

Første rett:

En anekdote fra det norske teater; "jeg vet ikke hva jeg skal si" heter anekdoten. Den er på oppfording.

Annen rett:

En gammel Vålerenga historie om Hengern Hellerud. Den er nesten sann. Eskalerte historier er som kjent bedre en de sanne.

Hvilerett:

Noe franskt, men nå med bobler

Tredje rett:

Det å se, høre, og lukte at Rudolf er i gang på kjøkkenet. Fryder seg over matlaging. Forteller om fiskeren som han har kjøpt kreps av. Krydret med en mimringer om en Vålerenga spiller som var for god til å selges. Alle er enige om han var for god til å selges.

Fjerde rett:

Kokken synger, kona stemmer i, venninner ler, og det kommer enda mere franskt og hvitt. Alle får hatter som er for høye og brede. Kokken synger igjen. Hatten bli høyere og bredere.

Femte rett:

Alle på kjøkkenet. Forklaring fra Rudolf (kokken); Sjøkrepsen skal deles, krydres, sine klatter med hvitløkssmør, pakkes i folie, inn i grillen.

Sjette rett:

Rekker alle spørsmålene fra VG sin side med sommer quiz. Alle lener seg forover. Det anes en kamp. Gutta mot jentene. Det anes også en lukt av smør og krydder fra grillen.

Syvende rett:

Sjøkreps.

Hannen kan bli 21 cm lang (utrolig viktig faktaopplysning). Det henger en plakat på dass ved siden av kongen som sier dette. Hannen og hunnen serveres på pletter. Det helles franskt. Det deles historier. Det enes om at Vålerenga snart er tilbake. Helt på topp.


smake herlig kreps; 200.000


Dele historier, entusiasme, vertskap, og gamle sanger. Alt som bygger apetitt: verdi 990.000




tirsdag 22. juli 2008

Kun med en blyant


Snakker om små gleder. Så sier han: "min enkleste lykke er en blyant og papir"
Skape en tekst. Få den neste linjen til å henge på. Skjøte på ett ord. Dumpe ett annet. Erstatte det med et bedre.
Leke med rimet. Sette på en klang. Tester det på meg. Dele sangen. Byr på seg selv. Finner ut at den funker. Spilles rundt grillen for fem. Snart for to hundre.

Se en som koser seg. Kun med en blyant; 500.000,-

Glede seg til neste gang; 600.000,-
Posted by Picasa

Mimring. Og ordene fyller alt

Kjerringvik. Malerisk og pittoresk. Merker det når det skal beskrives. Blir litt mere ord. Større ord.
Satt på svaberget. Jeg ser. Har nok med det - siden kvelden ble lang og flasken tomme. Ved siden av meg en kamerat.
Han kan ord. Alle ord. De som beveger. Han husker alle. Alle!

Jeg ser på ut i havgapet. Tenker på farfar. Farfar var fra Lofoten. Flytta så til arbeiderstrøket. Lengste 1 mai toget i Norge. Han gikk først. Svært flagg. Rødt. Jeg viste ikke hva politikk var. Sliter litt med det ennå. Lærte at Gerhardsen bygde landet og at de som stemte høyre spiste småbarn. Så rødt var det. Så gale var det blå. Bestfar sa det. Mimringen er god. Akkurat der på svarberget så forteller jeg og mimrer. Gode minner. Mye samhold i det toget. Fant ikke politikk, men fant samhold. Farfar hadde kamerater. Det ble uttalt med dobbelt "m". Kammerater.

Kompisen står i slagstøvler. Ikke regntøy, men oljehyre. Det er noe av det samme, men oljehyre er eldre. Litt mer ekte. Så sier han; "Det var en fin mimring". Tror jeg tar litt Rudolf Nilsen for deg. Så synger han. I slagstøvler. I Oljehyre. Blonde krøller og en kropp som kan rope til Danmark. Med den kroppen og de krøllene synger han:

"Gi meg de rene og ranke, de faste og sterke menn,de som har tålmod og vilje og aldri i livet går hen og selger min store tanke, men kjemper til døden for den"


Da husker jeg den. Husker Rudolf. Husker bestefar. Dynamitt i skogen. Røde flagg. Kammerater med dobbel "m". Og ordene fyller alt.


Mimring; 400.000,-

En kompiss som husker alle ord og synger dem slik at Rudlof Nilsen hadde begynt å grine. Bestfar også.:

Verdi; 900.000.

mandag 7. juli 2008

Se kameraten klare det. Eller ikke.

Syv kompisser på svaberget. En er uti. En i båten. Han i vannet skal stå. Helst elegant. Skipperen skal sørge for tryning. Helst grusom tryning. Det er spillet. Alle vet det. Vi på berget. Han i vannet. Han i båten.

Begge deler blir gull. Mestring eller tryning. Alle vet det. Alle koser seg. Han i vannet. Skippern. De som snart skal prøve. Bra gruppe!

Kamerater som deler en øl etter begge deler. Mestring eller tryning. Lykkeverdi; 500.000

PS! Han tryna ikke.

Posted by Picasa

torsdag 3. juli 2008

Kamerater - natur - sekk - himmel - vind - latter...

Under søken etter de små og herlige biter – så kommer også de sammenhengende digre byggverk av latter og glede. Store gutter skal ikke skrive om det – så jeg skriver om det. Man gleder seg i 14 dager før turen. Smiler når man pakker. Glemmer alt annet og er på garantert Nirvanisk nivå allerede i bilen på vei til destinasjon.

Så kommer konseptet.
Gå langt. Bære tungt. Slenge en melding. Få en melding. Søke etter leir. Diskutere base camp. Plass med kveldssol? Morrasol? Vind. Løye. Vann. Brensel. Underlag. Rasfare. Bålplass. Liggeplass. Rippe opp i det elendige teltet til Ola fra året før. Teltet som av alle markedsfinter i verden ble kalt «Sir Edmund Hillary» og som flata ut i frisk bris. http://en.wikipedia.org/wiki/Sir_Edmund_Hillary

Ta av det svette tøyet. Bli Tørr. Bli varm. Fyre bålet. Gi meldinger. Få meldinger. Snakke om alle de tingen som bare ett bål kan få frem. Bare ett bål.

Tråkke opp etter frokost. Tenke på kaffen fra morrabålet som smaker bedre an alt som Starbucks selger. Alt! Nå toppen. Utsikt. Himmel. Fjell. Masse fjell.
Bli enige om hva slags renne som skal kjøres. Kjøre. Kjenne nerven. Mestre. Plutselig ikke mestre. Tryne.. Snø i nakken. Blid i trynet. Kjøre videre.Gi meldinger. Få meldinger.

Har du snublet innom så kommer det tre tips: 1. Snakk med gutta i Rjukan om rasfaren. Vestsiden har hatt ulykker. 2. ta en tur med ex NATO banen på tur nr to, -den turen er litt Indiana Jones og er verdt noen bilder 3. Kjør renne nr. 2 og 3 fra nord (sett fra øst) – vi har tro på dem...

Fra turen.Barnslig og leken:
http://www.youtube.com/watch?v=UFFztoPuHxE

Verdivurdering; kamerater, natur, ski, sekk, åpen, himmel, bål, malt, vind,latter.
Garantert 1.900.000,-

tirsdag 1. juli 2008

Finn ett strå å træ dom på

Fant bare ett strå i dag. Ingen jorbær å træ dem på.
Men jeg veit hvor de er. Hørte en bonde fra Elverum som sang
Prøysen viser mens jeg tok bildet.
Helt sant!

Høre viser og finne stoltheten i ett strå; 300.000

Glede seg til å finne markjordbæra; 400.000
Posted by Picasa

Det er skjell det!

Kom nære nok. Ser nye ting når man kommer nære. Blir flottere.
Komme nære. Se; 500.000Posted by Picasa

Svanesjøen med unger

Har ikke sett Svanesjøen, men fikk sett denne gjengen.
H C Andersen hadde rett og har rett. De blir pene.
Feste en svanekolonne på film; 350.000Posted by Picasa

Verdens beste måke!




For meg er dette verdens beste måke. Den festa seg til filmen på en kul måte. Det kom 30 stk når jeg rensa fisk. Jeg tok bilder av alle i fart. Er ikke god på det. Men denne måka fakket jeg. Måker blir utrolig flotte når du ser på dem litt mer en vanlig. Når du ser nøye. Ikke dem som vekker deg dagen etter en fest. De ser du ikke nøye på. Ikke de som flyr på dynga. De som er i fjorden. På havet. De er flotte. Denne er den beste. Verdens beste. Min måke.

Bli imponert over vanlig ting; 800.000




Posted by Picasa

2 mann blir blide- i 5 knops fart

Det er noe ved gamle skilt og 5 knop.
Det er noe med å sitte på svaberget - se på båtene som tøffer forbi. Skipper'n som hilser og smiler. Alt skjer under 5 knop. Jeg hilser og smiler. To mann blir blide.

Hilse på sjøen. Lykkeverdi 400.000

Være barnslig en hel dag


Være barnslig en hel dag; verdi; 600.000